Drifting – ditt nya intresse?

Många tävlar i att framföra sitt fordon på bredden i kurvorna på racerbanan. Man måste inte vara kapabel till detta själv för att njuta av sporten – det är minst lika roligt att titta på alla duktiga förare när de visar upp hur skickliga de är. Om du hittat hit så har du sannolikt precis upptäckt den underbara världen som är drifting och vill veta lite mer.

Hur blev drifting en sport?
Förmodligen har du redan gjort en del research om drifting. Det kan mycket väl också vara så att du hoppas på att detta är det enda stoppet du behöver göra för att fylla på kunskapsbanken. Först så tar vi ett varv med fakta innan vi sladdar vidare.

Något som det inte råder något tvivel om är att Kunimitsu Takahashi är urfadern till sporten så som vi känner till den idag. Drifting var naturligtvis olagligt i början och det är inte så konstigt, att sladda kontrollerat nedför branta, slingrande bergsvägar är långt ifrån en säker hobby. Men tack vare motorjournalisten Daijiro Inada som grundade D1 Grand Prix Racing kunde drifting äntligen utföras som legitim sport.

Stora namn inom sporten
Vi har redan nämnt urfadern och mannen som gjorde drifting till en laglig och accepterad sport, men det finns en del andra namn som man nästan bara måste ha koll på som en verklig entusiast.
● Svensken Samuel Hübinette – 2004 vann han D1 i USA med en Toyota Supra. Nästa stora vinst var 2006, då vann han serien i en Mopar-sponsrad Dodge Viper. Segrarna på driftingbanan blev ett stort genomslag för honom och han har sedan dess haft många fingrar med i spelet i reklamfilmer för biltillverkare som stuntförare. Han har också gjort inspel i långfilmer, bland annat gjorde han många av driftingmomenten i den tredje filmen i The fast and The Furious serien – The Fast and the Furious: Tokyo Drift från 2006.
Fredric Aasbø – har gjort samma resa som Samuel och tagit sig från hemlandet (Norge i detta fall) och gjort succé i USA. Körde första hela säsongen i USA 2010 då han sopade hem “Formula Drift Rookie of the Year”. 2014 vann han asiatiska serien och 2015 hela amerikanska serien. På filmduken har han sladdat i norska actionrullen Børning.
Keiichi Tsuchiya, också känd som The Drift King, personen som verkligen gjorde drifting till en populär sport under 80-talet. Han kunde verkligen sin sak, ett varmt tack är definitivt på sin plats till en av grundarna av sporten.

Mest underhållande publika motorsporten
De allra flesta har säkert sett minst en av filmerna i The fast and The Furious serien och kanske är det just på grund av någon av dessa filmer som ett intresse för att sladda mer seriöst har vaknat hos många. Drifting som sport är mer underhållande än både rally och banracing enligt oss! Men all bilsport är kul att se på, vill du ha koll på när olika event i andra genrer sänder live kan du kika in på motorsport streams.

Slutligen…
Vill du börja med drifting är en bra start naturligtvis att besöka tävlingar och studera vad det hela handlar om. Är du riktigt sugen kan du alltid ta kontakt med någon motorsportklubb i din närhet och få vidare guidning.

Dela, dela!